Rehabilitimi i Lumit Gjanica Segmenti 2

Projekti synon rikthimin e lumit Gjanicë në një nga pasuritë natyrore më të rëndësishme të zonës urbane të qytetit të Fierit. Rivendosja e të gjithë gjatësisë së lumit në një hapësirë ​​çlodhëse me shëtitore në të dy nivelet, zona pushimi përgjatë gjithë lumit dhe krijimi i disa mini shesheve dhe miniparqeve, të cilat e pasurojnë qytetin me hapësira rekreative për qytetarët.

E gjithë gjatësia e lumit është trajtuar si një shëtitore e vazhdueshme në dy nivelet e tij. Në zona të caktuara, disa sheshe janë konceptuar si një hapësirë ​​rekreative që nuk është e aksesueshme nga automjetet. Këto sheshe janë pozicionuar në disa pika kyçe në të gjithë gjatësinë, si në hyrje të ish urës me shkallë, si nyje lidhëse me pjesën e parë të lumit Gjanica dhe si pikë hyrjeje në segmentin e dytë të lumit. Këto sheshe janë konceptuar si pika qendrore e projektit, duke i pasuruar me elementë të tjerë arkitekturorë si shkallët dhe ballkonet panoramike për të përjetuar të gjithë hapësirën në disa nivele. Shkallët synohen si pika grumbullimi dhe pushimi me gjelbërim të shtuar dhe elemente të dizajnit urban.

Kjo hapësirë ​​do të jetë në shërbim të qytetit për aktivitete të ndryshme dhe mund të shërbejë për instalime urbane, duke e kthyer sheshin në një hapësirë ​​rekreative. Kjo hapësirë ​​do të shtrohet me pllaka guri dhe betoni me ngjyra të ndryshme sipas projeksioneve në projekt.

Një tjetër hapësirë ​​rekreative në formën e një hapësire të madhe të gjelbër me zona pushimi dhe korsi biçikletash përgjatë saj është konceptuar në pjesën jugore të lumit.

Përballë kësaj hapësire në skarpatin e lumit është parashikuar një shkallë si vend grumbullimi dhe një pikë panoramike shumë pranë vijës së ujit. Kjo hapësirë ​​është trajtuar me gjelbërim të shtuar dhe pasuruar me elementë të dizajnit urban.

Një element tjetër i rëndësishëm mendohet në pjesën qendrore të gjatësisë së lumit. Një shkallë e gjerë me platforma për qëndrim dhe pushim, e pasuruar me gjelbërim dhe elementë të tjerë.

Pjesë e hapësirës është edhe korsia e biçikletave, së bashku me pemët që përvijojnë sheshet dhe shëtitoren përgjatë lumit. Rëndësi të veçantë kanë edhe elementët e ndriçimit, në hapësirën e sheshit përdoren ndriçues, të vendosur në nivelin e shtresave të sheshit, si dhe ndriçimi rrugor.

Strukturimi i shkallëve për të hyrë drejtpërdrejt në lumë për të krijuar zona pushimi
Sheshet janë planifikuar të lidhen me lumin përmes shkallëve, të cilat janë një pjesë e rëndësishme e projektit, pasi do t’u japë banorëve lirinë për të hyrë drejtpërdrejt në lumë. Kjo zonë është projektuar me shkallë dhe kalime me pjerrësi të përshtatshme dhe sipas kushteve universale të projektimit.

Trajtimi i brigjeve të lumit dhe skarpatit
Brigjet e lumit janë planifikuar të jenë të aksesueshme përmes shkallëve në të gjithë gjatësinë e lumit, ku do të vendosen edhe stola si elementë të integruar në breg të lumit. Bregjet anësore si dhe shëtitorja e parë me gjerësi 2.5 m do të mbulohen me gurë.
Për lehtësimin e fluksit është planifikuar ndërtimi i një ure të re

Zbatimi i punimeve për Projektin e Rehabilitimit të Lumit “Gjanica” do t’i japë kësaj zone një gjallëri të re dhe do të përmirësojë ndjeshëm cilësinë e jetës së banorëve të saj.
Zbatimi i elementeve të tjerë të infrastrukturës urbane do të ketë një ndikim të rëndësishëm. I rëndësishëm do të jetë edhe përmirësimi i cilësisë së ajrit, duke ulur ndjeshëm pluhurin dhe duke rritur sasinë e oksigjenit.
Trajtimi kompleks i të gjithë elementëve brenda objektit do të bëjë që kjo zonë të ketë një imazh krejtësisht të ri, duke sjellë një ndryshim në qytet dhe një stimul për zhvillim të mëtejshëm.